DEELNEMER (GLI)

Informatie voor Deelnemers

Samen Sportief in Beweging (SSiB) is een leefstijlprogramma voor mensen die overgewicht hebben. Mensen met overgewicht hebben een groter risico op ziektes zoals diabetes (suikerziekte) en hartziekten.

deelnemers_SSiB

Informatie voor deelnemers

Wat is een GLI?

SSiB is een gecombineerde leefstijlinterventie. Als u meedoet aan de gecombineerde leefstijlinterventie gaat u aan de slag om gezonder en fitter te gaan leven. Er bestaan verschillende leefstijlinterventies, elk met een eigen aanpak. In onze GLI gaat het om leren hoe je gezonder kunt leven en meer kunt bewegen, samen met buurtgenoten.

Ze noemen een GLI ook wel een programma, omdat het uit verschillende onderdelen bestaat. 

Het programma duurt 2 jaar. In het eerste jaar leert u uw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leert u de veranderingen vol te houden. U krijgt hulp van een team van professionals. Zoals een leefstijlcoach, een diëtiste, een fysiotherapeut, een oefentherapeut en sportaanbieders in uw buurt. Zij helpen u om uw leefstijl te verbeteren.

Het resultaat van meedoen aan een GLI is dat u zich fitter en gezonder voelt en dat u ontdekt hoe leuk samen sporten is. Kortom, u leert:

Filmpje over GLI

Het volgende filmpje legt uit wat Samen Sportief in Beweging inhoudt.

Video afspelen

Hoe kan ik mee doen?

U kunt zich aanmelden voor Samen Sportief in Beweging bij uw huisarts.
Download onze flyer, laat deze aan uw huisarts zien en vraag om een doorverwijzing.

Veelgestelde vragen

De leefstijlcoach begeleidt u 2 jaar om u te helpen gezonder te gaan leven.

In het eerste jaar begint u met een gesprek bij de leefstijlcoach. U krijgt uitleg over het programma en u kunt vragen stellen.
U kijkt samen of het programma bij u past. U vertelt waar u graag aan zou willen werken. Wilt u afvallen, wilt u zich fitter voelen, minder snel moe zijn als u de trap op loopt of misschien kunnen fietsen? Samen maken jullie een plan voor dit jaar. De leefstijlcoach verwijst u door naar een basiscursus van 16 weken. U ontmoet daar mensen die ook graag fitter willen worden. De eerste 12 weken heeft u 2x per week een bijeenkomst, daarna nog 4 weken 1x per week. U wordt begeleidt door een beweeg- en voedingsprofessional. U krijgt hulp om gezonder te gaan bewegen en eten.

In de cursus maakt u kennis met verschillende sporten in de wijk. Uw leefstijlcoach helpt u om een sportclub of beweegclub bij u in de buurt te vinden. Iets wat u leuk vindt, wat u kunt betalen en wil blijven doen.  Zo kunt u het bewegen volhouden na de cursus.

U komt na de basiscursus nog 4 keer met uw eigen groep bij elkaar. De leefstijlcoach neemt regelmatig contact met u op.  De leefstijlcoach begeleidt u in het volhouden van het gezonder eten en bewegen. Samen zoeken jullie naar oplossingen bij problemen waar u tegenaan loopt gedurende dit jaar.

In het tweede jaar heeft u 3 bijeenkomsten met uw eigen groep. Daarnaast heeft de leefstijlcoach 5x met u persoonlijk contact om u te helpen om uw gezondere leefstijl vol te houden. U bespreekt wat goed gaat en wat niet. Soms is het moeilijk om het gezondere eten en bewegen vol te houden. Uw leefstijlcoach helpt u met uw problemen door samen te zoeken naar oplossingen.

U mag meedoen als u 18 jaar of ouder bent en overgewicht of obesitas heeft. U heeft een verwijzing van uw eigen huisarts nodig. De huisarts bepaalt of u overgewicht of obesitas heeft aan de hand van uw BMI. 

Als uw BMI tussen de 30 en de 35 ligt, dan mag u altijd meedoen aan de cursus. Als u een BMI heeft tussen de 25 en 30 dan moet u een een vergrote buikomvang hebben (mannen > 102 cm, vrouwen > 88 cm) of een andere gerelateerde ziekte zoals bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte (inclusief hoge bloeddruk) of suikerziekte etc. Met een BMI boven de 40 past misschien een ander programma beter.

U kunt zelf nakijken wat uw BMI is bijvoorbeeld via deze link.

U maakt een afspraak bij uw eigen huisarts of praktijkondersteuner. U vraagt of u mag meedoen met de GLI Samen Sportief in Beweging.

U krijgt extra informatie over het programma en u neemt zelf de beslissing om mee te gaan doen.

De huisarts verwijst u door naar de leefstijlcoach. De leefstijlcoach belt u op om een afspraak te maken voor een eerste gesprek (de intake).

Uw huisarts of praktijkondersteuner weet waar de praktijk van de leefstijlcoach is. Download de flyer van SSiB en neem deze mee naar uw huisarts. De huisarts verwijst u door naar een leefstijlcoach in uw buurt.

U kunt ook alvast op deze website kijken in het menu bij interventiekaart en dan in uw stad kijken welke leefstijlcoach dichtbij u zit.

Het kost geen geld om mee te doen. De kosten voor het meedoen aan SSiB worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat ook niet eerst van uw eigen risico af.

Het kost wel tijd om mee te doen. Tijdens de basiscursus van 16 weken kost het u de eerste 12 weken 2 uur van uw tijd om aan uw gezondheid te werken. De laatste 4 weken nog 1 uur per week. Daarna plant u de bijeenkomsten met de leefstijlcoach met meer tijd ertussen.

Wilt u meer informatie over ons programma? Download de flyer en neem deze mee naar uw eigen huisarts!

Over ons programma

U valt af

U wordt minder zwaar. Uw weegschaal geeft minder kilo's aan. Uw BMI zal minder hoog worden en daardoor heeft u minder kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. 

Uw buik wordt minder dik

Uw krijgt een kleinere buikomvang. Uw kleren zitten losser. Uw buik zit niet meer in de weg bij het bewegen. 

kennismaken sport

U leert verschillende sporten in uw buurt kennen zoals Zumba, zwemmen en boksen. U weet na afloop van de cursus wat u kunt blijven doen.

Bij u in de buurt

De cursus wordt bij u in de buurt uitgevoerd.  

U voelt zich gezonder

Doordat u meer gaat bewegen en gezonder gaat eten voelt u zich gezonder.

Het is gratis

De GLI SSiB wordt vergoed vanuit uw basisverzekering en kost u niets extra. Het heeft geen gevolgen voor uw eigen risico.

Ervaringen

Nieuws