Samen Sportief in Beweging (SSiB) is een leefstijlprogramma voor mensen die overgewicht hebben. Mensen met overgewicht hebben een groter risico op ziektes zoals diabetes (suikerziekte) en hartziekten.
SSiB is een gecombineerde leefstijlinterventie. Als u meedoet aan de gecombineerde leefstijlinterventie gaat u aan de slag om gezonder en fitter te gaan leven. Er bestaan verschillende leefstijlinterventies, elk met een eigen aanpak. In onze GLI gaat het om leren hoe je gezonder kunt leven en meer kunt bewegen, samen met buurtgenoten.
Ze noemen een GLI ook wel een programma, omdat het uit verschillende onderdelen bestaat.
Het programma duurt 2 jaar. In het eerste jaar leert u uw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leert u de veranderingen vol te houden. U krijgt hulp van een team van professionals. Zoals een leefstijlcoach, een diëtiste, een fysiotherapeut, een oefentherapeut en sportaanbieders in uw buurt. Zij helpen u om uw leefstijl te verbeteren.
Het resultaat van meedoen aan een GLI is dat u zich fitter en gezonder voelt en dat u ontdekt hoe leuk samen sporten is. Kortom, u leert:
Het volgende filmpje legt uit wat Samen Sportief in Beweging inhoudt.
U kunt zich aanmelden voor Samen Sportief in Beweging bij uw huisarts.
Download onze flyer, laat deze aan uw huisarts zien en vraag om een doorverwijzing.
De leefstijlcoach begeleidt u 2 jaar om u te helpen gezonder te gaan leven.
In het eerste jaar begint u met een gesprek bij de leefstijlcoach. U krijgt uitleg over het programma en u kunt vragen stellen.
U kijkt samen of het programma bij u past. U vertelt waar u graag aan zou willen werken. Wilt u afvallen, wilt u zich fitter voelen, minder snel moe zijn als u de trap op loopt of misschien kunnen fietsen? Samen maken jullie een plan voor dit jaar. De leefstijlcoach verwijst u door naar een basiscursus van 8 weken. U ontmoet daar mensen die ook graag fitter willen worden. De fysiotherapeut/oefentherapeut begeleidt u 2x per week en de diëtist 1x per week. U krijgt hulp om gezonder te gaan bewegen en eten.
In de cursus maakt u kennis met verschillende sporten in de wijk. Uw leefstijlcoach helpt u om een sportclub of beweegclub bij u in de buurt te vinden. Iets wat u leuk vindt, wat u kunt betalen en wil blijven doen. Zo kunt u het bewegen volhouden na de cursus.
U komt na de basiscursus nog 3 keer met uw eigen groep bij elkaar. De leefstijlcoach neemt regelmatig contact met u op. De leefstijlcoach begeleidt u in het volhouden van het gezonder eten en bewegen. Samen zoeken jullie naar oplossingen bij problemen waar u tegenaan loopt gedurende dit jaar.
In het tweede jaar heeft u 3 bijeenkomsten met uw eigen groep. Daarnaast heeft de leefstijlcoach 5x met u persoonlijk contact om u te helpen om uw gezondere leefstijl vol te houden. U bespreekt wat goed gaat en wat niet. Soms is het moeilijk om het gezondere eten en bewegen vol te houden. Uw leefstijlcoach helpt u met uw problemen door samen te zoeken naar oplossingen.
U mag meedoen als u 18 jaar of ouder bent en overgewicht of obesitas heeft. U heeft een verwijzing van uw eigen huisarts nodig. De huisarts bepaalt of u overgewicht of obesitas heeft aan de hand van uw BMI.
Als uw BMI tussen de 30 en de 40 ligt, dan mag u altijd meedoen aan de cursus. Als u een BMI heeft tussen de 25 en 30 dan moet u een verhoogde kans hebben op suikerziekte en/of hart- en vaatziekten.
U kunt zelf nakijken wat uw BMI is bijvoorbeeld via deze link.
U maakt een afspraak bij uw eigen huisarts of praktijkondersteuner. U vraagt of u mag meedoen met de GLI Samen Sportief in Beweging.
U krijgt extra informatie over het programma en u neemt zelf de beslissing om mee te gaan doen.
De huisarts verwijst u door naar de leefstijlcoach. De leefstijlcoach belt u op om een afspraak te maken voor een eerste gesprek (de intake).
Uw huisarts of praktijkondersteuner weet waar de praktijk van de leefstijlcoach is. Download de flyer van SSiB en neem deze mee naar uw huisarts. De huisarts verwijst u door naar een leefstijlcoach in uw buurt.
U kunt ook alvast op deze website kijken in het menu bij locaties en dan in uw stad kijken welke leefstijlcoach dichtbij u zit.
Het kost geen geld om mee te doen. De kosten voor het meedoen aan SSiB worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat ook niet eerst van uw eigen risico af.
Het kost wel tijd om mee te doen. Tijdens de basiscursus van 8 weken kost het u 3 uur van uw tijd om aan uw gezondheid te werken.
U wordt minder zwaar. Uw weegschaal geeft minder kilo's aan. Uw BMI zal minder hoog worden en daardoor heeft u minder kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Uw krijgt een kleinere buikomvang. Uw kleren zitten losser. Uw buik zit niet meer in de weg bij het bewegen.
U leert verschillende sporten in uw buurt kennen zoals Zumba, zwemmen en boksen. U weet na afloop van de cursus wat u kunt blijven doen.
De cursus wordt bij u in de buurt uitgevoerd.
Doordat u meer gaat bewegen en gezonder gaat eten voelt u zich gezonder.
De GLI SSiB wordt vergoed vanuit uw basisverzekering en kost u niets extra. Het heeft geen gevolgen voor uw eigen risico.
Mijn gezondheid was vroeger niet goed, ik had altijd veel rugpijn. Ik at ook echt slecht, te veel suiker en chocolade. Ik weet nu welke beweging goed is voor mijn rug, voor mijn armen en benen. Ik heb geleerd hoeveel suiker bijvoorbeeld in appelsap zit en nu geef ik dat niet meer aan mijn kinderen. Ik ben nu echt sterk en ik weet wat ik moet doen
Sinds 2007 heb ik geholpen met de doorontwikkeling van de GLI SSiB, eerst als onderdeel van het Rotterdamse programma Van Klacht naar Kracht later als op zich zelf staande interventie. In ons paramedisch beweegcentrum zien wij SSiB als welkome aanvulling voor de kwetsbare doelgroep omdat we zo vanuit de zorg de verbinding kunnen leggen met de sportaanbieders in de wijk. We weten wat we aan elkaar hebben en werken samen aan ons gemeenschappelijke doel: een gezondere wijk!
Ik begeleid al jaren mensen als diëtist en vind het begeleiden als leefstijlcoach een mooie aanvulling. Binnen de GLI SSiB heb ik als leefstijlcoach tijd om mensen individueel te begeleiden en in groepsbijeenkomsten. Daarnaast geef ik groepsbijeenkomsten over gezonde voeding. De opzet van SSiB is erg geschikt voor de kwetsbare doelgroep